Milla Halme

Milla Halme

 

toimi poliittisesta vaikuttamisesta vastaavana vapaaehtoisena Tahdon2013 -kampanjassa

1.3.2017  tasa-arvoinen avioliittolaki on pitkän kamppailun, odotuksen ja jännittämisen jälkeen totta. Oikeuksien muutoksena tämä tarkoittaa, että samaa sukupuolta olevat parit voivat mennä naimisiin, saada yhteisen sukunimen sekä hakea adoptiota yhdessä, eikä mahdollinen puolison sukupuolen korjaus vaikuta parisuhteen oikeustilaan. Symbolisesti merkitys on kuitenkin suurempi, sillä nyt samaa sukupuolta olevia pareja varten ei enää ole toiseuttavaa erillislainsäädäntöä ja omia juridisia kategorioita. Kahden aikuisen välinen rakkaus on Suomessa yhdenvertaista.

Tasa-arvoista avioliittolakia Suomeen ajanut Tahdon2013 -kampanja on malliesimerkki onnistuneesta yhteen asiaan keskittyneestä kansanliikkeestä. Kampanjan vaikuttamisen työkalu oli kansalaisaloite, joka itsessään jo edellytti, että kampanja keskittyy vain yhteen lakimuutokseen. Kärjistäen voidaan sanoa, että kahden vuoden aktiivisen kampanjoinnin sekä kahden vuoden odottamisen ja jännittämisen aikana keskusteltiin ja välillä jopa taisteltiin avioliittolain ensimmäisen pykälän sanojen “mies ja nainen” muuttamisesta sanoiksi “kaksi henkilöä”. Paljon on merkityksiä ladattuna kahteen sanaan.

Tahdon2013 oli lähes kaikilla mittareilla menestys. Itse kansalaisaloite sai yhdessä vuorokaudessa yli 100 000 kannatusilmoitusta ja yhteensä niitä kertyi 166 851. Kampanjoinnin aikana suomalaisten tuki tasa-arvoiselle avioliittolaille nousi mielipidemittausten mukaan ensin  58 prosenttiin ja vuoden kampanjoinnin jälkeen 65 prosenttiin. Vielä kampanjan loppuvaiheilla lähes tuhat suomalaista yritystäkin lähti tukemaan lainmuutosta #metahdomme -yrityshaasteesssa. Mikä tärkeintä, vaiherikkaan käsittelyn jälkeen eduskunta lopulta äänesti tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.

Tahdon2013 onkin vetävä tarina siitä, kuinka pieni joukko ihmisiä päättää alkaa toimia oikeudenmukaiseksi kokemansa asian puolesta. He kutsuvat mukaan lisää ihmisiä, jotka kutsuvat mukaan lisää ihmisiä, ja näin muutaman henkilön aloittama kampanja kasvaa kansanliikkeeksi. Tosiasiassa avioliittolain muutos ei ollut yksin Tahdon2013 -kampanjan työn tulos. Tahdon2013 -kampanjan vapaaehtoiset tekivät  valtavan urakan ja upean kampanjan, mutta kansalaisaloitteen tietä ovat myös tasoittaneet rohkeat edelläkävijät.

Kansalaisaloitekampanja tasa-arvoisen avioliittolain puolesta alkoi maaliskuun 19. päivänä 2013 – hyvin pian sen jälkeen kun lakivaliokunta oli päättänyt jättää käsittelemättä 76 kansanedustajan allekirjoittaman aloitteen sukupuolineutraalista avioliittolaista. Vuonna 2012 oli käyty presidentinvaalit, joissa Pekka Haaviston päästyä Sauli Niinistön vastaehdokkaaksi toiselle kierrokselle ei voitu välttyä julkisuudessa keskustelemasta avioliittolaista ja toisaalta siitä, voiko samaa sukupuolta oleva pari edustaa presidenttiparina. Sukupuolineutraali avioliittolaki oli keskustelua herättänyt vaaliteema myös vuoden 2011 eduskuntavaaleissa, joiden jälkeen odotettiin lakimuutostyön alkavan. 19.3.2013 tasa-arvoista avioliittolakia tukevassa kannatusilmoitusryöpyssä purkautui siis varmasti paljon turhautumista ja odotusta, mutta itseasiassa vielä pidemmältä ajalta.

Yksitoista vuotta sitten, 2006, kansanedustaja Oras Tynkkynen teki ensimmäistä kertaa kansanedustajan aloitteen avioliittolain muuttamisesta. Hän oli silloin sen aloitteen ainoa allekirjoittaja. Laki rekisteröidystä parisuhteesta säädettiin vuonna 2002. Sitäkin edelsi pitkäaikainen kampanjointi ja yhtä tympeät, mutta vähemmän salonkikelpoiset argumentit yhteiskunnan perusyksikön rappeutumisesta, mikäli samaa sukupuolta olevat parit saavat lain suojan. Yhdenvertaisemman yhteiskunnan aikaansaaminen on aina vaatinut pitkäaikaista kansalaisaktiivisuutta ja aivan liian paljon yksilöiden rohkeutta. Jonkun on oltava esikuva ja ensimmäinen epäoikeudenmukaisuuden osoittaja.

Liikkeet lähtevät ideasta ja uskosta parempaan tulevaisuuteen. Ensimmäiset yritykset maailman muuttamiseksi harvoin onnistuvat, mutta ne rakentavat tietä seuraaville, ja lopulta hiljaa kytenyt ajatus voimistuu yhteiskunnalliseksi muutokseksi.  Sellaiseksi, että tuntuu että kaikki tahtoo. Tasa-arvoisen avioliittolain voimaantulo on tärkeä askel kohti yhdenvertaisempaa yhteiskuntaa. Se ei missän tapauksessa ratkaise kaikkia sateenkaariväen kohteluun liittyviä epäkohtia, mutta se on lopulta piste kahden aikuisen parisuhteen sääntelyä koskevalle keskustelulle.


#tvattlina Kaapelitehtaalla Heidi Lunabba ja Ilar Gunilla Persson 2017

Share This